top of page

Terugleveren in Congestiegebieden

Slimmer omgaan met stroom

Door de opwekking van zonnepanelen te beperken tijdens piekmomenten, kunnen we de hoogste energiepieken temperen. Hierdoor ontstaat extra ruimte in het elektriciteitsnet, waardoor nieuwe zonnestroominstallaties ook kunnen worden aangesloten.Het verminderen van piekbelasting creëert extra capaciteit op het elektriciteitsnet, waardoor er meer mogelijkheden zijn om extra zonnestroominstallaties toe te voegen.

Natuurlijk gaat curtailment gepaard met een zeker productieverlies, maar is dat een groot probleem? Absoluut niet. Aangezien piekmomenten slechts enkele keren per jaar voorkomen, blijft het verlies aan productie minimaal. Hoe kun je verdienen met curtailment? Het draait allemaal om de energiemarktbalans. Dagelijks schatten energieleveranciers de opbrengst van zonnestroominstallaties in en verkopen deze hoeveelheid stroom op de energiemarkt. Er is echter meestal een verschil tussen de geschatte en daadwerkelijke opbrengst van installaties. Bij zonniger weer dan voorspeld ontstaat een stroomoverschot, wat de markt uit balans brengt. Energieleveranciers die deze onbalans veroorzaken, krijgen boetes.


Curtailment zorgt voor evenwicht in vraag en aanbod van energie, en hierin ligt de winst. In plaats van boetes te betalen voor onbalans, ontvangen energieleveranciers een aantrekkelijke vergoeding voor het herstellen van de balans. Deze vergoeding kunnen ze met jou als klant delen, waardoor jij als ondernemer kunt verdienen aan curtailment. Stel dat op het pand van Zonnestap BV een zonnestroominstallatie met een vermogen van 2 MWp ligt.


Op jaarbasis wekt deze ongeveer 180.000 kWh op. Tijdens zonuren gaat 40% van deze opwek naar het eigen verbruik. De overige 60% levert Zonnestap BV terug aan het net, waarmee we kunnen curtailen. Juli 2022 was een maand waarin er veel onbalans was in het net, door de overvloedige zon en nieuwe wetgeving die het gebruik van bestaande reserves tijdelijk beperkte. Daardoor waren de onbalansprijzen erg hoog. Stel dat we de curtailment-strategie hadden toegepast op de installatie van Zonnestap BV, dan hadden we daar in juli € 9.000,- aan extra omzet mee kunnen genereren.

TL;DR

Kort gezegd betekent curtailment dat je opzettelijk minder stroom maakt dan eigenlijk nodig is. Mensen doen dit om het elektriciteitsnet stabiel te houden, kosten te besparen of om meer stroom te kunnen maken als dat nodig is. Zo probeert de zonne-energiesector steeds slimmer te werken om zoveel mogelijk effect te hebben. En het is niet erg als één zonne-energieproject daardoor een beetje minder stroom maakt, want het gaat om het grotere plaatje.

Duurzaam verdienen? Neem direct contact op met een adviseur

Deskundig advies en persoonlijke service zoals we die zelf willen ervaren. Profiteer ook van duurzame energie voor zaak en kom in contact met onze verduurzamingsadviseur.

bottom of page