top of page

Salderen

Goed nieuws voor zonnepaneelbezitters in Nederland: de salderingsregeling blijft voorlopig ongewijzigd. Eerder was het demissionaire kabinet van plan om deze regeling vanaf volgend jaar af te bouwen, maar na een stemming in de Eerste Kamer is dit voorstel verworpen.
 

Een meerderheid van de Eerste Kamerleden, waaronder GroenLinks-PvdA en BBB, heeft tegen het voorstel gestemd. Dit betekent dat zonnepaneelbezitters hun teruggeleverde stroom kunnen blijven afstrepen tegen de stroom die ze van het net afnemen.
 

De beslissing om de salderingsregeling in stand te houden wordt ondersteund door verschillende argumenten. GroenLinks-PvdA benadrukt bijvoorbeeld dat zonnepanelen steeds betaalbaarder worden voor mensen met lagere inkomens, en dat het behouden van de subsidie investeringen in zonne-energie blijft stimuleren, ook onder deze groep. BBB wijst op de financiële impact voor de overheid als de regeling zou worden afgeschaft en pleit voor een oplossing van congestieproblemen op het net voordat deze stap wordt genomen.


Hoewel er al langere tijd plannen zijn geweest om de salderingsregeling af te bouwen, is dit voorstel meerdere keren uitgesteld. De recentste plannen van demissionair minister Jetten om de regeling geleidelijk af te bouwen vanaf 2025 zijn nu dus van de baan.


Het demissionaire kabinet heeft aangegeven dat de regeling steeds meer als oneerlijk wordt ervaren voor mensen zonder zonnepanelen, omdat energiemaatschappijen hogere kosten maken vanwege de salderingsregeling. Echter, de voordelen voor mensen zonder zonnepanelen wegen niet op tegen deze kosten. Desondanks zijn er energieleveranciers die op eigen initiatief extra heffingen en afwijkende tarieven invoeren voor huishoudens met zonnepanelen.


De salderingsregeling, die al sinds 2004 bestaat, stelt mensen met zonnepanelen in staat om hun teruggeleverde stroom te verrekenen met hun energiegebruik van het elektriciteitsnet, waarbij geen energiebelasting over dit deel betaald hoeft te worden.


Al met al betekent het behoud van de salderingsregeling dat investeringen in zonnepanelen aantrekkelijk blijven en dat de weg naar een duurzame energietoekomst in Nederland wordt voortgezet.
 

Section Title

Section Subtitle

Every website has a story, and your visitors want to hear yours. This space is a great opportunity to give a full background on who you are, what your team does and what your site has to offer. Double click on the text box to start editing your content and make sure to add all the relevant details you want site visitors to know.

If you’re a business, talk about how you started and share your professional journey. Explain your core values, your commitment to customers and how you stand out from the crowd. Add a photo, gallery or video for even more engagement.

bottom of page